Hipnooo - Trening akademija za profesionalnu hipnozu

Search
Close this search box.

Učenje nove stvarnosti – odluke iz podsvijesti

Promjena percepcije igra ključnu ulogu u tome kako donosimo odluke. Kada promijenimo neuronske putanje, mijenjamo stvarnost u kojoj živimo. Kada prepoznamo ulogu podsvjesnog uma, možemo bolje razumjeti zašto donosimo određene odluke…

Funkcionalna i disfunkcionalna stanja uma

Naš um može biti u dva osnovna stanja: funkcionalnom i disfunkcionalnom. I u isto takvom transu… Funkcionalno stanje uma omogućava nam da razmišljamo jasno, donosimo racionalne odluke i djelujemo u skladu s našim ciljevima i vrijednostima. Disfunkcionalno stanje uma, s druge strane, karakterizira zbunjenost, anksioznost i impulzivne odluke koje često nisu u skladu s našim dugoročnim interesima.

Ne možemo istovremeno biti u oba stanja uma jer svako zahtijeva različite mentalne i emocionalne resurse. Funkcionalno stanje uma zahtijeva smirenost, koncentraciju i samopouzdanje, dok disfunkcionalno stanje uma obično proizlazi iz stresa, straha ili nesigurnosti. Naša sposobnost da prepoznamo i promijenimo stanje uma u kojem se nalazimo ključna je za donošenje boljih odluka.

Učenje nove stvarnosti

Naše neuronske putanje su obrasci povezanosti između neurona u mozgu. Ove putanje se formiraju kroz naše iskustvo i učenje, te određuju kako ćemo reagirati na različite situacije. Kada promijenimo neuronske putanje, doslovno mijenjamo način na koji naš mozak funkcionira i time mijenjamo našu percepciju stvarnosti.

Promjena neuronskih putanja je ključna za promjenu percepcije stvarnosti i donošenje odluka. Neuroplastičnost se odnosi na sposobnost mozga da se mijenja i prilagođava kao odgovor na nova iskustva. Studije su pokazale da mozak može stvarati nove neuronske putanje kroz proces učenja i iskustvo. Jedan od najpoznatijih primjera je istraživanje o londonskim taksistima:

  • Studija provedena na University College London pokazala je da taksisti u Londonu imaju veći volumen sive tvari u hipokampusu, dijelu mozga povezanom s navigacijom i prostornom memorijom. Ova promjena je rezultat dugogodišnjeg učenja složenih uličnih mreža Londona, što pokazuje kako učenje može fizički promijeniti strukturu mozga.

Meditacija je pokazala značajne učinke na promjenu neuronskih putanja, posebno u dijelovima mozga povezanima sa svjesnošću, pažnjom i emocionalnom regulacijom.

  • Istraživanje objavljeno u časopisu Psychiatry Research: Neuroimaging pokazalo je da osmotjedni program meditacije može povećati debljinu sive tvari u hipokampusu i smanjiti volumen amigdale, dijela mozga povezanog s strahom i stresom. Ove promjene su povezane s poboljšanjem emocionalne regulacije i smanjenjem stresa .

Uloga transa i podsvjesnog uma u donošenju odluka

Trans je stanje svijesti u kojem smo duboko opušteni i/ili fokusirani, što nam omogućava pristup dubljim slojevima uma. U ovom stanju, nesvjesni um postaje pristupačniji, što nam omogućava da istražimo i promijenimo duboko ukorijenjena uvjerenja i obrasce ponašanja. Kada smo u transu, naša percepcija stvarnosti se mijenja, što nam omogućava da vidimo stvari iz nove perspektive. Ovo može biti posebno korisno u procesu donošenja odluka, jer nam pomaže da se oslobodimo ograničavajućih uvjerenja i otvorimo se novim mogućnostima.

Podsvjesni um igra ključnu ulogu u oblikovanju našeg ponašanja i donošenju odluka. Podsvijest obrađuje informacije brže i učinkovitije od svjesnog uma, te koristi prošla iskustva i emocionalne reakcije kako bi oblikovao naše ponašanje. Studije su pokazale da nesvjesni procesi mogu utjecati na naše izbore i percepciju stvarnosti.

  • Studija objavljena u Nature Neuroscience otkrila je da se odluke mogu donijeti u podsvijesti nekoliko sekundi prije nego što postanemo svjesni svoje odluke. Istraživači su koristili fMRI skeniranje kako bi pratili moždanu aktivnost dok su sudionici donosili odluke. Rezultati su pokazali da se aktivnost u predfrontalnom korteksu može predvidjeti nekoliko sekundi prije nego što sudionici postanu svjesni svoje odluke .

Kada prepoznamo ulogu podsvjesnog uma, možemo bolje razumjeti zašto donosimo određene odluke i kako možemo promijeniti svoje obrasce ponašanja. Rad s podsvjesnim umom, kroz tehnike kao što su hipnoza i terapija, može nam pomoći da osvijestimo i promijenimo nesvjesne obrasce koji utječu na naše odluke.

Promjena percepcije igra ključnu ulogu u donošenju odluka. Kroz rad na promjeni neuronskih putanja, korištenje tehnika transa i razumijevanje uloge nesvjesnog uma, možemo poboljšati svoje sposobnosti donošenja odluka. Ove promjene omogućavaju nam da donosimo odluke koje su u skladu s našim autentičnim ja, te da živimo život koji je ispunjeniji i smisleniji.

Koji je put vaših odluka? Intuicija ili intelekt – raspravite s nama na idućem Hipnooo panelu 7.6.2024. online:

Podijeli tekst:

Proučite još...

Smjerovi

Osnove regresoterapije

Usvojite terapijski pristup koji koristi prošla iskustva i sjećanja za razumijevanje i rješavanje trenutnih emocionalnih i psiholoških problema. Temelji se na vjerovanju da neprocesirani događaji iz prošlosti, uključujući i prošle živote, značajno utječu na trenutno stanje osobe. Regresoterapijom klijenti stječu veću kontrolu nad životom, bolje razumijevanje i olakšanje od starih obrazaca i traumatskih događaja.

Postani profesionalni hipnotizer

S ovom etapom školovanja usvojite vrhunske vještine poboljšanog vođenja klijenta, ojačajte hipnotizerski glas uz vodstva fonetičara, istražite prošlost vođenjem u hipnotičku revivifikaciju (mini regresiju)…

Upoznajte se s hipnotičkim fenomenima, ojačajte produbljivanje jezikom glasom i govorom, i prikupite još većih vještina intenzivnom radionicom hipnotičke revivifikacije.

Postani hipnocoach

Hipnocoaching je dogovoreni rapport između coacha i klijenta u transu s ciljem osnaživanja unutarnjh podsvjesnih iskustvenih duhovnih resursa (uvjerenja, emocije, očekivanja) da bi proces djelovanja kroz navike i ponašanja u kognitivnoj fazi bio koncentriran, motiviran, fokusiran, odlučan, fleksibilan i vremenski usklađen.

Tko upisuje školu hipnoze?

Bilo da je motiv želja za znanjem, spoznajom, pomaganjem ili razvojem, netko želi iskustvo, netko zadovoljiti znatiželju, netko je tu da osjeti, doživi i proživi, a drugi da podijeli dalje. Koji ste tip vi? Pomagač, biznismen, učenik ili klijent… Ili, možda još bolje – koja kombinacija.

Temeljna škola hipnoze

POSTANI HIPNOTIZER Opusti Zabavi Zbuni Zavedi Kako biste voljeli… bilo koga, bilo kada, bilo gdje …uvesti u hipnozu? Postanite Hipnotizer SADA Možda već neko vrijeme

Tečaj ulične hipnoze

Potpuno novi pristup hipnozi i kao i stjecanje novih vještina koje su neprocjenjive u poslovnom okruženju kao i privatnom. Pristupite nepoznatim ljudima, zabavite ih ili