Hipnooo - Trening akademija za profesionalnu hipnozu

Hipnoterapija: tehnike i procesi za prevladavanje otpora i postizanje promjena

Hipnoterapeuti mogu koristiti različite tehnike kako bi pomogli klijentima prevladati otpor i otvoriti se za promjenu. Brzina tog terapijskog procesa u hipnoterapiji ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su vrsta problema, individualne karakteristike klijenta, stupanj sugestibilnosti, motivacija klijenta za promjenom i slično.

Transformacija iskustava i vjerovanja može se dogoditi vrlo brzo, čak i tijekom jedne hipnoterapijske seanse, ali često je potrebno više seansi da bi se postigla dublja i trajnija promjena. Važno je napomenuti da se transformacija ne događa samo u hipnoterapijskoj seansi, već i u razdoblju nakon seanse, kada klijent integrira nova iskustva i vjerovanja u svoj život.

Nova iskustva se mogu integrirati tijekom terapije kroz različite tehnike koje se koriste kao što su sugestije, vizualizacije, hipnotičke priče, tehnike disocijacije i slično. Te tehnike pomažu klijentima da pronađu nove načine gledanja na svoje probleme, osvijeste svoje potrebe, preuzmu odgovornost za svoj život te osnaže svoje vlastite resurse i sposobnosti.

Promjene se mogu primijetiti i kroz kvalitativne promjene u mislima, osjećajima i ponašanjima klijenta. Na primjer, klijenti mogu primijetiti da se osjećaju manje anksiozno u situacijama koje su prije izazivale strah, da lakše donose odluke koje su ranije smatrali teškima ili da su spremniji razgovarati o svojim problemima i potrebama. Terapeuti mogu koristiti različite tehnike procjene kako bi pratili napredak klijenta i osigurali da se terapija kreće u pravom smjeru.

Važno je napomenuti da je promjena individualna i da se može dogoditi na različite načine i u različitom vremenskom razdoblju za svakog klijenta. Stoga je bitno da terapeut i klijent surađuju kako bi prilagodili terapiju specifičnim potrebama i ciljevima klijenta. No, nekada je suradnja otežana jer postoji otpor prema samom procesu…

Kada klijent ima otpor prema terapiji

Ako osoba osjeća otpor prema promjeni, to bi mogao biti znak da ima unutarnje konflikte ili druge poteškoće koje bi mogle biti obrađene u terapiji. Terapeut može pomoći klijentu da istraži i razumije svoje osjećaje, te pronađe nove načine suočavanja s izazovima.

Ako osoba odluči koristiti hipnoterapiju kako bi potvrdila svoje uvjerenje da ne može napraviti promjenu, to bi moglo dovesti do samoispunjavajućeg proročanstva – osoba bi mogla očekivati da će terapija biti neuspješna, što bi moglo utjecati na njezinu motivaciju i angažman u terapiji, a time i na rezultate terapije.

Stoga je važno da klijent bude otvoren za promjenu i da se angažira u procesu terapije. Hipnoterapija može pomoći klijentima da prepoznaju svoje negativne uvjerenja i obrasce ponašanja, osvijeste svoje potrebe i resurse, te steknu nove načine razmišljanja i djelovanja.

Priprema klijenta prije hipnoterapijskog procesa

Postoji nekoliko stvari koje osoba može učiniti kako bi se otvorila za promjenu prije hipnoterapije:

 • Razmislite o svojim ciljevima: Razmislite o tome što želite postići kroz terapiju. Jasan cilj može vam pomoći da se bolje usredotočite na ono što želite postići i dati vam smjer za vašu terapiju.
 • Otvorenost za promjenu: Bilo bi dobro da budete otvoreni za promjenu i da prihvatite da je promjena moguća. Ako unaprijed očekujete da nećete moći napraviti promjenu, to može utjecati na vaš angažman u terapiji i na uspjeh terapije.
 • Otvorenost za rad s terapeutom: Važno je da budete otvoreni prema terapeutu i da mu iskreno iznesete svoje probleme, strahove i želje. Samo tako terapeut može razumjeti vaše potrebe i pružiti vam prilagođenu terapiju.
 • Aktivno sudjelovanje u terapiji: Terapija je zajednički proces koji zahtijeva vaš angažman i sudjelovanje. Bitno je da budete aktivni u terapiji, da izrazite svoje osjećaje i misli, te da primjenjujete tehnike koje vam je terapeut preporučio u svakodnevnom životu.
 • Razumijevanje da je proces promjene postupan: Promjena se ne događa preko noći. Bitno je razumjeti da je proces promjene postupan i da može zahtijevati vrijeme i upornost. Stoga je važno da budete strpljivi i da vjerujete u terapiju i u sebe.
 • Otvorenost prema novim iskustvima: Hipnoterapija može uključivati različite tehnike koje se mogu činiti neobičnima ili novima za vas. Bitno je da budete otvoreni prema novim iskustvima i tehnikama, te da ih primijenite u svom životu kako biste postigli željene promjene.

Ponekad i hipnoterapeut može reći “ne”

Ponekad i sam hipnoterapeut ne mora biti spreman za rad s klijentom… Hipnoterapeut bi trebao odbiti rad s klijentom u sljedećim slučajevima:

 • Klijent nije sposoban pristati na terapiju: Hipnoterapija je oblik terapije koji zahtijeva suradnju i suglasnost klijenta. Ako klijent nije sposoban dati svoju suglasnost, hipnoterapeut bi trebao odbiti rad s njim.
 • Klijent ima ozbiljne mentalne poremećaje: Hipnoterapeut nije medicinski stručnjak i ne može liječiti ozbiljne mentalne poremećaje. Ako klijent ima ozbiljne poremećaje poput shizofrenije ili bipolarnog poremećaja, hipnoterapeut bi trebao uputiti klijenta medicinskom stručnjaku.
 • Klijent je pod utjecajem droga ili alkohola: Hipnoterapeut ne bi trebao raditi s klijentom koji je pod utjecajem droga ili alkohola, jer to može utjecati na njihovu sposobnost suradnje i na uspjeh terapije.
 • Klijent ima fizičke probleme koji utječu na terapiju: Hipnoterapija se obično provodi u sjedećem položaju, pa ako klijent ima problema s kralježnicom ili drugim fizičkim poteškoćama koje mu ne dopuštaju sjedenje, terapeut bi trebao odbiti rad s njim.
 • Klijent ne želi raditi na svojim problemima: Ako klijent nije motiviran za terapiju ili ne želi raditi na svojim problemima, to može biti prepreka za uspjeh terapije. Hipnoterapeut bi trebao odbiti rad s takvim klijentom.
 • Klijent ima vrijednosti i uvjerenja koji se kose s etičkim načelima hipnoterapije: Hipnoterapeut bi trebao odbiti rad s klijentom ako ima vrijednosti i uvjerenja koja se kose s etičkim načelima hipnoterapije. Na primjer, ako klijent traži od terapeuta da ga hipnotizira kako bi mu pomogao učiniti nešto nezakonito ili nemoralno, hipnoterapeut bi trebao odbiti rad s njim.

Važno je napomenuti da hipnoterapija nije “čarobni štapić” i da nije uvijek moguće postići transformaciju iskustava i vjerovanja u svakom klijentu. U nekim slučajevima, klijenti mogu doživjeti samo blagu promjenu ili ne doživjeti promjenu uopće. Stoga je važno da klijenti imaju realna očekivanja od hipnoterapije i da surađuju s terapeutom kako bi postigli najbolje rezultate. Na Hipnooo akademiji kroz redovne supervizijske susrete u završnoj fazi programa PROFESIONALNOG HIPNOTERAPEUTA stvaramo dovoljno podrške za naše polaznike kojom se mogu naoružati za veliki broj uspješnih seansi.

Podijeli tekst:

Proučite još...

Smjerovi

Postani profesionalni hipnotizer

S ovom etapom školovanja usvojite vrhunske vještine poboljšanog vođenja klijenta, ojačajte hipnotizerski glas uz vodstva fonetičara, istražite prošlost vođenjem u hipnotičku revivifikaciju (mini regresiju)…

Upoznajte se s hipnotičkim fenomenima, ojačajte produbljivanje jezikom glasom i govorom, i prikupite još većih vještina intenzivnom radionicom hipnotičke revivifikacije.

Postani hipnocoach

Hipnocoaching je dogovoreni rapport između coacha i klijenta u transu s ciljem osnaživanja unutarnjh podsvjesnih iskustvenih duhovnih resursa (uvjerenja, emocije, očekivanja) da bi proces djelovanja kroz navike i ponašanja u kognitivnoj fazi bio koncentriran, motiviran, fokusiran, odlučan, fleksibilan i vremenski usklađen.

Tko upisuje školu hipnoze?

Bilo da je motiv želja za znanjem, spoznajom, pomaganjem ili razvojem, netko želi iskustvo, netko zadovoljiti znatiželju, netko je tu da osjeti, doživi i proživi, a drugi da podijeli dalje. Koji ste tip vi? Pomagač, biznismen, učenik ili klijent… Ili, možda još bolje – koja kombinacija.

Temeljna škola hipnoze

POSTANI HIPNOTIZER Opušta Zabavlja Zbunjuje Zavodi Kako biste voljeli… bilo koga, bilo kada, bilo gdje …uvesti u hipnozu? Postanite Hipnotizer SADA Možda već neko vrijeme

Tečaj ulične hipnoze

Potpuno novi pristup hipnozi i kao i stjecanje novih vještina koje su neprocjenjive u poslovnom okruženju kao i privatnom. Pristupite nepoznatim ljudima, zabavite ih ili

Škola scenske hipnoze

Osobe željne scenskog nastupa u mogućnosti su na fenomenalan način obogatiti svoj život novim znanjem i zanimanjem. Stav i pristup su kruna svakog uspješnog čovjeka i