Hipnooo - Trening akademija za profesionalnu hipnozu

Search
Close this search box.

Hipnotički alati za rješavanje problema o kojima nemate dovoljno znanja

Jednog dana klijentica je došla hipnoterapeutkinji tražeći pomoć u rješavanju problema s noćnim strahovima. Iako je hipnoterapeutkinja već imala iskustva s klijentima koji su imali noćne more ili nisu mogli spavati, ovo je bio prvi put da se suočila s klijenticom koja je doživljavala noćne strahove (noćne more su intenzivni snovi koji se javljaju tijekom REM faze, a noćni strahovi su manje intenzivni i javljaju se tijekom dubokog sna). Nije bila sigurna kako da se najbolje nosi s tim problemom, stoga je odlučila potražiti pomoć u prethodno sastavljenim hipnotičkim skriptovima.

Nakon pregledavanja različitih skriptova, odabrala je onaj koji joj se činio najprikladniji za problem. U skriptu je bilo detaljno objašnjeno kako hipnoza može pomoći u rješavanju noćnih strahova i kako se klijent može osjećati sigurno i zaštićeno u svojoj sobi. Dodala je neke elemente koji su se činili važnima za klijenticu i njezinu situaciju, kao što je vizualizacija njezinog sigurnog mjesta i sugestije i afirmacije koje bi joj mogle pomoći da se osjeća smirenije.

Prilagodite generični skript

Hipnotički skript je obično niz sugestija i instrukcija koje hipnoterapeut koristi kako bi nakon indukcije i postizanja transa klijenta usmjerio da postigne cilj koji želi ostvariti. Skript može biti općenit i koristiti se za širok raspon problema, ili može biti specifičan za određeni problem koji klijent želi riješiti. Prethodno sastavljeni skript je “generičan” i utemeljen na iskustvu brojnih hipnoterapeutskih radova, kao i psihološkom ili sociološkom pristupu problemima. Tako uopćen, namijenjen je “nepoznatim” klijentima.

Kada hipnoterapeut/terapeutica počne koristiti prethodno sastavljen hipnotički skript u terapiji, primijetit će da svaki klijent reagira drugačije i da neki dijelovi skripta ne odgovaraju specifičnim potrebama klijenta.

Čim hipnoterapeut upozna svog klijenta, nužne su dorade i prilagodbe skripta kako bi učinak bio što bolji i uspješniji. Moguće je izbaciti dijelove skripta koji se klijentu čine nevažni i dodati nove elemente koji će mu pomoći u suočavanju s njegovim problemom. Na taj način, terapeut će stvoriti prilagođeni hipnotički skript koji će biti učinkovitiji u pomoći klijentu u rješavanju njegovih problema.

Vrste hipnotičkih skriptova i upotreba

Prethodno sastavljeni hipnotički skriptovi su gotovi nizovi verbalnih uputa koji se koriste u hipnoterapiji za obradu određenih problema ili tema, a koji su unaprijed pripremljeni od strane hipnoterapeuta ili drugih stručnjaka za mentalno zdravlje. Ovi skriptovi se mogu koristiti kao smjernice za terapeuta koji želi prilagoditi i personalizirati terapiju za svakog klijenta, ali se također mogu koristiti kao općeniti alati za terapiju u širem smislu. Važno je napomenuti da korištenje pripremljenih skriptova u terapiji može biti korisno, ali terapeut uvijek treba uzeti u obzir individualne potrebe i ciljeve svakog klijenta kako bi prilagodio terapiju.

Hipnotički skriptovi se mogu koristiti za obradu raznih tema i problema s kojima se klijenti suočavaju. Međutim, neke teme i problemi ne bi trebali biti obrađeni hipnotičkim skriptom ili hipnoterapijom općenito, te bi ih trebalo preusmjeriti na drugi oblik terapije. Evo nekoliko primjera tema koje se mogu obrađivati ​​hipnotičkim skriptom:

  • Poboljšanje samopouzdanja i samopoštovanja
  • Upravljanje stresom i anksioznošću
  • Prestanak pušenja i drugih ovisnosti
  • Upravljanje bolom i drugim fizičkim simptomima
  • Unaprjeđenje performansi (npr. sportske ili akademske)
  • Smanjenje tjeskobe i straha

Međutim, postoje neke teme i problemi koji se ne bi trebali obrađivati hipnotičkim skriptom, uključujući:

  • Psihoze i druge ozbiljne mentalne bolesti
  • Duboko ukorijenjeni emocionalni problemi koji zahtijevaju produženu terapiju
  • Problemi koji zahtijevaju medicinsko liječenje
  • Traume koje su nedavne ili nedovoljno obrađene te zahtijevaju terapiju usmjerenu na oporavak od traume

Smisao hipnotičkog skripta je u tome što se klijentu pruža orijentir za usmjeravanje njegovog unutarnjeg iskustva. Sugestije u skriptu su dizajnirane da pomognu klijentu da se usredotoči na pozitivne aspekte života i prevlada negativne misli i obrasce ponašanja. Hipnotički skript može pomoći klijentu da postane svjestan svojih unutarnjih resursa i koristi ih kako bi postigao željeni cilj.

Uz to, iščitavanje i rad s ovakvim skriptovima proširit će vidike hipnoterapeutu, smanjiti strah oko poznavanja tema, pojačati kreativnost i dati više riječi na odabir – koje onda mogu lakše postati klijentove ideje.

Primjer: skript za smanjenje nastupne tjeskobe (dio)

... Vjerujete sami sebi, stvarno vjerujete. Kada prvi put pristupamo zadatku, trebamo svjesno naučiti što učiniti ili reći; nakon nekoliko  ponavljanja zadatak postaje automatski i tada se postavlja u podsvjesni um.
To znači da ne moramo svjesno znati što učiniti jer podsvijest može preuzeti.
I baš poput daktilografa ili pijanista koji nastavljaju udarati prave tipke čak i ne razmišljajući o tome što radi, tako možete izvoditi izvrsno i dopustiti si da se stvarno uronite u svoju izvedbu. Ako glumite, smatrate da razmišljate, osjećate i činite stvari poput lika kojeg tumačite.
Ako ste u glazbi, svirate kao da cijeli život poznajete svoj instrument i briljirate u njemu.
Ako ste komičar ili voditelj, radite ono što vam je prirodno; vjerujete sami sebi i govorite bez nagovještaja, bez oklijevanja i sa svim potrebnim povjerenjem.
 
Ukratko, što god radite, radite to izuzetno dobro; zapravo, radite bolje nego dobro, briljirate. Vaš nesvjesni um je tu za vas od trenutka vašeg začeća i vi instinktivno znate da možete vjerovati sebi.
Stiglo je vrijeme i uskoro ćete ući na pozornicu.
Čekate da uđete.
I naravno, osjećate se tako mirno i potpuno samouvjereno...

Ostale metode rada s nepoznatim ili manje poznatim područjima koje podučavamo na Hipnooo akademiji

Hipnotički skript je tek jedan od alata za rad s problemima o kojima hipnoterapeut nema dovoljno znanja. Na Hipnooo akademiji uvježbavamo polaznike da razumiju još neke od pristupa, najznačajniji su: intervju s klijentom, slušanje klijentovih vjerovanja i uvjerenja, slaganje sugestija na osnovu sadržaja koji donosi klijent, rad na kontekstu a ne na sadržaju, rad s emocijama, potičemo i rad s tijelom klijenta kao i proučavanje neuroznanosti, istraživanja uma i srodnih polja psihologije.

Kroz ove pristupe, hipnoterapeut može razviti dublje razumijevanje klijentovih problema i učinkovitije ih rješavati. Kroz intervju, terapeut može saznati više o klijentu, njihovim vrijednostima, stavovima, ciljevima, ponašanjima i načinu na koji doživljavaju svoj problem. Ovo će terapeutu pomoći da prilagodi terapiju i sugestije prema individualnim potrebama klijenta, što je ključno za uspješan tretman. Intervju s klijentom također može pomoći terapeutu da izgradi povjerenje s klijentom, što je također važan faktor za uspjeh terapije. Slušanje klijentovih vjerovanja i uvjerenja omogućuje hipnoterapeutu da razumije klijentovu perspektivu i način razmišljanja te prilagodi sugestije i tehnike hipnoze kako bi bile u skladu s tim. Rad na kontekstu, a ne na sadržaju podrazumijeva da hipnoterapeut ne radi na rješavanju simptoma, već na otkrivanju uzroka problema. Rad s emocijama omogućuje klijentu da osvijesti i izrazi svoje emocije, dok razumijevanje neuroznanosti pruža uvid u to kako mozak funkcionira te kako se hipnoza može koristiti za promjenu neurona u mozgu. Sve ove tehnike, zajedno s hipnotičkim skriptom, mogu hipnoterapeutima pružiti snažan set alata za rad s problemima o kojima nemaju dovoljno znanja.

Podijeli tekst:

Proučite još...

Smjerovi

Osnove regresoterapije

Usvojite terapijski pristup koji koristi prošla iskustva i sjećanja za razumijevanje i rješavanje trenutnih emocionalnih i psiholoških problema. Temelji se na vjerovanju da neprocesirani događaji iz prošlosti, uključujući i prošle živote, značajno utječu na trenutno stanje osobe. Regresoterapijom klijenti stječu veću kontrolu nad životom, bolje razumijevanje i olakšanje od starih obrazaca i traumatskih događaja.

Postani profesionalni hipnotizer

S ovom etapom školovanja usvojite vrhunske vještine poboljšanog vođenja klijenta, ojačajte hipnotizerski glas uz vodstva fonetičara, istražite prošlost vođenjem u hipnotičku revivifikaciju (mini regresiju)…

Upoznajte se s hipnotičkim fenomenima, ojačajte produbljivanje jezikom glasom i govorom, i prikupite još većih vještina intenzivnom radionicom hipnotičke revivifikacije.

Postani hipnocoach

Hipnocoaching je dogovoreni rapport između coacha i klijenta u transu s ciljem osnaživanja unutarnjh podsvjesnih iskustvenih duhovnih resursa (uvjerenja, emocije, očekivanja) da bi proces djelovanja kroz navike i ponašanja u kognitivnoj fazi bio koncentriran, motiviran, fokusiran, odlučan, fleksibilan i vremenski usklađen.

Tko upisuje školu hipnoze?

Bilo da je motiv želja za znanjem, spoznajom, pomaganjem ili razvojem, netko želi iskustvo, netko zadovoljiti znatiželju, netko je tu da osjeti, doživi i proživi, a drugi da podijeli dalje. Koji ste tip vi? Pomagač, biznismen, učenik ili klijent… Ili, možda još bolje – koja kombinacija.

Temeljna škola hipnoze

POSTANI HIPNOTIZER Opusti Zabavi Zbuni Zavedi Kako biste voljeli… bilo koga, bilo kada, bilo gdje …uvesti u hipnozu? Postanite Hipnotizer SADA Možda već neko vrijeme

Tečaj ulične hipnoze

Potpuno novi pristup hipnozi i kao i stjecanje novih vještina koje su neprocjenjive u poslovnom okruženju kao i privatnom. Pristupite nepoznatim ljudima, zabavite ih ili